Povodom najteže izborne krađe, koja se od 1996. do 2018.godine, dogodila u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo BPS-a izdaje saopćenje za javnost u kojem nedvosmisleno poručujemo:

1. Održani izbori u Bosni i Hercegovini nisu bili nikakav “praznik demokratije”, već običan festival organizovane pljačke pri kojem je poništeno preko 500.000 glasova, dok je oko 150.000 lažnih glasova ubačeno u izborni materijal i zamijenjeno stvarnim glasovima koji su uklonjeni iz izbornog materijala. “Izbori” u kojima se prekroji glasanje oko 750.000 glasača, nisu izbori već najniža vrta krađe zbog čega tražim o poništavanje izbora u Federaciji BiH i raspisivanje novih izbora. Tazkovano “ponovno brojanje” neće biti od pomoći jer su, opšštinske izborne komisije, već ukrale veliki broj mandata koji pripadaju kako BPS-u tako i drugim stranakama.

2. Neuvoeđenje skenera za glasanje i video nadzora cijelog prostora za glasanje i brojanje glasova, čemu su se protivli SDA, SNSD i HDZ, bila je najavljena izborna pljačka koja se, oktobra 2018.godine, tek sprovela. Princip krađe tekao je jednostavno: ko ima vlast u općini ima i nad općinskom izbornom komisijom, a upravo u takvim općinama su se najviše krali i prepravljali rezultati izbora. Kako SDA, HDZ i SNSD imaju najveći broj općina u svojoj vlasti, jasno je da su ove tri stranke prekrojeile izbornu volju građana u njihovu korist.

3. BPS-u su u noći pred glasanje i na sam dan glasanja, smijenjeni SVI članovi biračkih odbora u Sarajevu, Tuzli, a dobar dio njih je na licu mjesta uklonjen u Zenici i Mostaru. Radilo se o sistematski pripremljenoj pljački, vrlo sinhronizovano provedenoj, čime je BPS-u ukradeni oko 15.000 glasova ili: četiri mandata u kantonalnim skupštinama, tri mandata u Parlamentu Federacije BiH i jedan mandat u Parlamentu BiH.Direktnu odgovornost za krađu BPS-ovih glasova i mandata snosi SDA.

4. Tragovi krađe glasova BPS-u najvidljiviji su u uništavanju preko 2.000 glasova za državni, federalni i kantonalni parlament samo u Novom Gradu u Sarajevu gdje su glasovi, posebno našeg kandidata za Parlament BiH, uništavani “brzim” upisivanjem slova X što je vidljivo po različitosti olovke i načinu uništavanja listića. Radi se o uzorku u samo jednoj općini dok je slična situacija i u desetinama drugih općina u četiri kantona Federacije BiH.

5. Na 45 biračkih mjesta gdje su glasali naši nosioci lista i kandidati BPS-a u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, nakon “brojanja” glasova BPS nema niti jedan glas što je posebna slika bezočnosti krađe glasova koju je prema BPS-u, sprovela struktura SDA stranke kao rukovodeće u procesu sistematskog napada na BPS kao njihovog ideološkog i suštinskog protivnika na ključnim, a ne kozmeteičkim pitanjima.

6. BPS traži ponavljanje izbora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Trenutni “rezultati” direktan su proizvod krađe i uništavanja glasačkih listića, te kao takvi ostavljaju na vlasti ili u odličnoj poziciji one stranke koje su i sprovele izbornu pljačku.

Ako se ovi izbore ne ponište, Bosna i Hercegvina dobit će oko 30% nelegalnih, krađom nastalih predstavnika zakonodavne vlasti, dva člana Predsjedništva BiH čiji su mandatti ukradeni, što nadalje znači da ćemo zvanično imati kriminalni sistem na sceni a to će Bosnu i Hercegovinu miljama udaljiti od napretka u svakom smislu.

Predsjedništvo BPS-a

OSTAVITI ODGOVOR

Molim Vas upišite Vaš komenentar!
Molim Vas upišite Vaše ime ovdje