Povodom dostupnih informacija, po pitanju dostavljanja podataka o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, a prema kojima će Briselu biti proslijeđeni zvanični podaci koje je utvrdila Agencija za statistiku BiH, ali i oni koje posjeduje Agencija za statistiku RS zbog toga što je takvu odluku donio Kolegij Mehanizma koordinacije kojim predsjedava Denis Zvizdić, BPS-Sefer Halilović izražava svoje oštro protivljenje i osuđuje ovakvu odluku Denisa Zvizdića, smatrajući je nezakonitom i antipatriotskom.

Gospodina Zvizdića podsjećamo da su rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine doneseni na osnovu Zakona o popisu stanovništva, a njihovi konačni rezultati su utvrđeni presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Svako postupanje protiv zakona i neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično djelo po članu 239 krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena dugogodišnja kazna zatvora , pa tako i dostavljanje svih drugih podataka koji nisu utvrđeni na osnovu metodologije Zakona o popisu stanovništva u BiH za 2013. godinu.

Ovakvim svojim ponašanjem Zvizdić iz popisa stanovništva može izvesti 58.000 Bošnjaka u manjem bh.entitetu ali i prouzročiti dalekosežne posljedice u odnosima unutar države.

BPS zahtijeva hitno održavanje sjednica oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojima će ovo pitanje biti riješeno a smatramo da bi se po ovom pitanju trebala oglasiti i Vlada Federacije BiH i premijer Fadil Novalić koji učestvuju u pregovorima oko usaglašavanja spornih pitanja, a svojim zaposlenicima zabranjuje davanje izjava o ovome i pristankom na nezakonito djelovanje učestvuje u sramotnoj izdaji države.

BPS smatra da je nedržavničko, antipatriotsko i politikantsko ponašanje Zvizdića i Novalića po pitanju popisa stanovništva, na najbolji način pokazalo da Bosnu i Hercegovinu trenutno ne predstavljaju politički čvrste ličnosti već kalkulanti koji u svoje račune ubacuju i državna pitanja.

Sektor za komunikacije BPS-a

OSTAVITI ODGOVOR

Molim Vas upišite Vaš komenentar!
Molim Vas upišite Vaše ime ovdje