Halilović: BiH neće biti poligon Srbije za potkusurivanje Vučićevih problema

0

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“ BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću:
Gospodine Vučiću ne koristite svaku priliku da pomenete RS kao neki autonomni dio i dajete joj prefiks državnosti. Vaše učestale uzajamne posjete u Banjaluci i Begoradu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, kao i održavanje zajedničkih sjednica vlada Republike Srbije i jednog entiteta iz BiH su u najmanju ruku licemjerni i pokazuju da imate velikih problema u Srbiji, kao i sa svim svojim susjedima, pa je očito da u nedostatku vlastitih tema koristite Bosnu i Hercegovinu za dnevnopolitičke obračune i prikupljanje jeftinih poena.
Podsjećamo vas da Bosna i Hercegovina, za razliku od Srbije, ima svoj državni kontinuitet već duže od 1.000 godina i da je kroz to historijsko razdoblje uvijek bivala moćnija i utjecajnija od Srbije. Također vas napominjemo da entitet RS nije postojao do 1995. godine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je RS nastao agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom prouzrokovanim od strane bivšeg režima Republike Srbije koji je preuzeo svo naoružanje bivše JNA i na teritoriji BiH prouzrokovao postojeće stanje.
Bosnu i Hercegovinu su 1992. godine kao republiku, bez entiteta i kantona priznale UN, kao i sve stalne članice Vijeća sigurnosti: Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, ali i brojne druge zemlje. Dejtonski ustav je mirovni sporazum koji je donio prekid rata i koji u svom sadržaju ostavlja mogućnost za napredak, razvoj zemlje i prenos nadležnosti na državu BiH, a ne predviđa opstrukcije i anarhiju. Ukoliko bi došlo do bilo kakvog, pa i malog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane bilo koga, Bosna i Hercegovina se vraća na svoje uređenje od neposredno prije ovog sporazuma bez entiteta i kantona, odnosno postojanje samo centralne vlasti i općinskih organa (Republika Bosna i Hercegovina).
Ukoliko nastavite pokušavati to što uporno radite, završićete kao Carles Puidgemont, jer iako Katalonija u Španiji ima viševjekovnu tradiciju visokog stepena autonomije, ne postoji mogućnost njene secesije, a entitet RS koji nema baš ništa od toga, već je nastao na etničkom čišćenju i genocidu može biti samo Bosna i Hercegovina.

Svjestan svega ovoga, Aleksandar Vučić, preko Milorada Dodika, namjerno opstruira diplomatske odnose BiH sa Kosovom jer BiH je jedina država u regionu koja nema te odnose, a sve susjedne zemlje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu (Crna Gora, Makedonija, Hrvatska i dr.). Da licemjerstvo bude još veće, Srbija sa Kosovom ima potpisane diplomatske sporazume za prelazak granice bez pasoša uz korištenje lične karte Kosova (Kosovo Srbija ne priznaje, a priznaje kosovsku ličnu kartu). Za posjetu iz BiH Kosovu ili obrnuto potrebno je nekoliko mjeseci da dobijete dokumente i upitno je da li ćete ih dobiti jer se nemate kome obratiti za njihovo izdavanje. Ovo pitanje članovi Predsjedništva BiH trebaju riješiti na sastanku sa Vučićem u Beogradu. Obzirom da Milorad Dodik kaže da BiH treba pratiti Srbiju u načinu rješavanja odnosa sa Kosovom, onda barem treba da imamo isti status po ovom pitanju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molim Vas upišite Vaš komenentar!
Molim Vas upišite Vaše ime ovdje